KONSULTUPPDRAG PÅ FAMILJERÄTTSENHETER
VBU-utredningar, samarbetssamtal, upplysningar, informationssamtal och andra förekommande familjerättsliga ärenden. Vid behov av avlastning med enstaka uppdrag, eller under längre perioder är ni välkomna att höra av er.
Medlingsbolaget tar även uppdrag som underleverantör för andra konsultbolag.
HANDLEDNING MENTORSKAP
Medlingsbolaget har lång erfarenhet av arbetete inom det familjerättsliga området och erbjuder handledning och mentorskap för familjerättssekreterare.
MEDLING I FAMILJEMÅL
Medlingsuppdrag med förordnande från domstol i familjemål enligt 6 kap. 18 a § föräldrabalken. Uppdraget går ut på att medlaren ska verka för att föräldrar når en samförståndslösning som är förenlig med barnets bästa. Hur medlarens uppdrag ska bedrivas är inte närmare reglerat men domstolen kan ge anvisningar i förordnandet.
Medlaren ska inkomma med en skriftlig redogörelse till tingsrätten med redovisning om vilka åtgärder som vidtagits under uppdraget. I det fall enighet nås i tvistefrågor (och ibland även i övriga frågor av vikt) redovisas överenskommelsen till domstolen. Vanligtvis vill föräldrarna ha den samförståndslösning som uppnåtts nedtecknad i en dom. Därmed kan de dra tillbaka sina respektive yrkanden och processen i domstolen kan avslutas.
I den skriftliga redogörelsen till tingsrätten redovisas genomförandet av medlingen. Om barnsamtal har genomförts och referensuppgifter från exempelvis socialtjänsten hämtats in redovisar Medlingsbolaget dessa uppgifter i den skriftliga redogörelsen till domstolen. Vad som framkommit i samtal med föräldrarna utöver vad som framgår i en gemensam överenskommelse redovisas inte i den skriftliga redogörelsen.
MEDLING I VERKSTÄLLIGHETSMÅL
Medlingsuppdrag med förordnande från domstol rörande verkställighet enligt 21 kap. 2 § föräldrabalken. När en ansökan om verkställighet inkommer till domstolen kan en medlare utses innan beslut fattas i frågan. Tiden för medlingen sätts ut till att omfatta högst två veckor. Medlarens uppdrag är att verka för att den av föräldrarna som inte följer domen frivilligt överlämnar barnet. Om det inte går att lösa frågan i samförstånd mellan föräldrarna, och i enlighet med vad som anges i aktuell dom, har medlaren i uppdrag att ge domstolen ett underlag inför prövningen i frågan om verkställighet.
Under medlingen genomförs samtal för att klargöra skälen till att föräldern inte överlämnar barnet så som aktuell dom anger. Om det inte är olämpligt samtalar medlaren med barnet som får information om processen som pågår samt ges utrymme för rättigheten att få komma till tals. Även den förälder som begär verkställighet kontaktas och erbjuds samtal. I den skriftliga redogörelsen till domstolen redogörs för vilka åtgärder som vidtagits och utfallet av medlingen. Om inte frivilligt överlämnande sker redovisas vilka skäl som ligger till grund för att en av föräldrarna inte medverkar. Om samtal genomförts med barnet redovisas dessa samt eventuella referensuppgifter om sådana inhämtats. Medlaren bör göra en bedömning i fråga om det finns hinder för verkställighet. Domstolen ska inte fatta beslut om verkställighet i det fall det är uppenbart oförenligt med barnets bästa.
UTBILDNING/FÖRELÄSNING
Medlingsbolaget har sedan 2011 genomfört ett stort antal utbildningar och föreläsningar på familjerättsenheter, domstolar och Lunds universitet. Den övervägande delen har tillkommit genom förfrågningar till oss. Vi har även arrangerat 3-dagarsutbildningar i egen regi. Då i ämnena VBU-utredningar respektive samarbetssamtal.
Vi har inga planer på ytterligare utbildningar i egen regi. Om intresse finns går det bra att ta kontakt för att diskutera ett upplägg för utbildning/föreläsning. De ämnen som är aktuella berör familjerätt så som:
VBU-utredningar- Samarbetssamtal- Konflikt&Försoning- Att arbeta med separerade föräldrar som är i konflikt- Barnet i rättsprocessen-Barnsamtal- Medling i familjemål/verkställighetsmål